Looptijd-tot-koele kaarten geven richting

20 feb

Waar kun je snel verkoeling vinden tijdens hoogzomer

Het is hoogzomer en op de derde etage direct onder het dak is het niet uit te houden. Waar en hoe snel kunnen bewoners van jouw gemeente verkoeling vinden? Dat zie je op deze looptijd-tot-koelte kaart.

Hittebestendige inrichting
Een hittebestendige inrichting is niet gemakkelijk te definiƫren. Het kan helpen om ontwerprichtlijnen op te stellen aan de hand van een afstand tot groen. In Berlijn bijvoorbeeld adviseert de afdeling Stedelijke Ontwikkeling en Milieu voor elke inwoners toegang tot minimaal 0,5ha stedelijk groen op een afstand van 500m. In Engeland 300m tot 2ha.

Op eenzelfde manier kun je een maximale afstand tot een koele plek definiĆ«ren. Bij bijvoorbeeld 300m betekent dat 5 min. lopen naar een koele plek. 

Looptijd-tot-koelte kaarten
Op de kaart zie je welke huizen binnen een halve minuut of meer van een koele plek liggen. Indien een gebied rood kleurt liggen veel huizen te ver van zo'n koele plek af. in zo'n gebied kunnen een aantal strategisch gekozen groene plekken met veel schaduw en een bankje al veel verschil maken. Ook zou je als gemeente bepaalde koele openbare plekken zoals bibliotheken kunnen promoten tijdens een hittegolf.